Het vergroten van de veerkracht tegen 'waterbom-gebeurtenissen' door aanpassing van de ruimtelijke planning
Op basis van een analyse van het bodem-watersysteem van dit evenement zijn verschillende kennislacunes geïdentificeerd en zijn aanbevelingen gedaan (Deltares, 2023). Dit onderzoek richt zich op een van deze kwesties en richt zich op de noodzaak om de gevolgen van extreme regenval te minimaliseren door middel van ruimtelijke planning.
Lock-in mechanismen
De komende jaren streeft de Rijksoverheid naar de bouw van 1 miljoen huizen en meerdere gemeenten plaatsen deze woningen in gebieden met een hoog risico op overstromingen. Het lijkt erop dat de veerkracht van bodem-watersystemen niet voldoende wordt meegenomen in de planningsbesluitvormingsprocessen. Daarnaast moeten planningsbeslissingen steeds vaker in samenwerking met belanghebbenden worden genomen, in lijn met de nieuwe Omgevingswet. Daarom wil dit onderzoek inzicht verschaffen in de lock-in-mechanismen die de opname van veerkrachtige bodem-watersystemen in de planning belemmeren. Wij streven ernaar om mogelijke oplossingen te beoordelen in nauwe samenwerking met experts uit het veld - zowel academisch en professioneel als burgers wier leefomgeving wordt beïnvloed.
We bouwen voort op eerdere internationale onderzoeksprojecten over klimaatadaptatie door middel van co-creatie, de barrières en lock-ins die het moeilijk maken om adaptatiedoelstellingen in beleid te verankeren en studies over de inspanningen om de betrokkenheid van burgers bij de planning in Nederland te verbeteren.
Contact: Saskia Bisschops, Lisanne Groen en Angelique Lansu