NW_OverOnsOnderzoek_16936_head_large.jpg

Marine Governance

Studenten die geïnteresseerd zijn in kust- en marine bestuur of aanverwante onderwerpen zoals beleidsintegratie, participatie van belanghebbenden of het raakvlak tussen wetenschap en beleid kunnen deelnemen aan het Horizon-project BlueGreen Governance.

Het belangrijkste doel van BlueGreen Governance is het ontwikkelen van innovatieve land-zee-governancesystemen, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en maatschappelijke keuzes. Het huidige beheer van oceanen, zeeën en kusten is gefragmenteerd over meerdere institutionele lagen en beleidsgebieden en is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. BlueGreen Governance streeft naar een innovatieve benadering van het bestuur van de zeeën en kustgebieden die: de integratie tussen institutionele lagen en tussen beleidssectoren bevordert, met een duidelijke impact op het gebruik van het land en de zee; betrekt en betrekt burgers bij besluitvormingsprocessen, terwijl tegelijkertijd wetenschappelijk bewijsmateriaal wordt meegenomen; reageert voorspellend op veranderende fysieke omstandigheden zoals aangegeven door wetenschappelijk bewijs, inheemse en lokale kennis en burgerwetenschap; en maakt gebruik van e-governance-instrumenten ter ondersteuning van de voorgaande drie punten. Met deze focus en aanpak speelt het project in op de behoefte aan beter geïnformeerde besluitvormingsprocessen, sociale betrokkenheid en digitale innovatie, terwijl het tegelijkertijd meer harmonieuze en effectieve interfaces tussen wetenschap, beleid en samenleving bevordert. De bevordering van betere interacties tussen wetenschap, beleid, wetenschap en samenleving en samenleving en beleid zal worden ingebed in de digitale transformatie en toepassing van e-governance-instrumenten voor co-design en dienstverlening.

BlueGreen Governance zal deze innovatieve governance-regelingen in acht gevallen implementeren en beoordelen in verschillende Europese regio's en zeebekkens en zal lessen trekken over hoe effectieve institutionele veranderingen via capaciteitsopbouw op gang kunnen worden gebracht en gefaciliteerd. De gevallen zijn: Comunidad Valenciana; Noord-Adriatische Zee; de Solent; Westerschelde; Oslofjord; Canarische Eilanden en Réunion. Met deze geografische reikwijdte zal het project vijf zeebekkens onderzoeken (westelijke Middellandse Zee, oostelijke Middellandse Zee, Noordzee, Atlantische Oceaan en Indische Oceaan), waaronder één transnationaal zeebekken (d.w.z. het geval van de Noord-Adriatische Zee) en één transnationaal rivierbekken (d.w.z. de Westerscheldezaak).

Contact: Raoul Beunen