null Prosumers: burgers die elkaar energie verkopen via de blockchain

NW_SustainDev_10497_head_large.jpg

Prosumers: burgers die elkaar energie verkopen via de blockchain

Als je als eigenaar van zonnepanelen stroom over hebt, lever je die terug aan de energiemaatschappij. Maar waarom zou je die niet rechtstreeks leveren aan mensen zonder panelen? Het project Blockchain4prosumers (BC4P) onderzoekt op regionaal niveau of en hoe je dat kunt organiseren. De 9 projectpartners, waaronder de Open Universiteit, zien daarbij een belangrijke rol voor de blockchain. Inmiddels lopen er vijf pilots en is er voor geïnteresseerden een gratis (Engelstalige) cursus beschikbaar.

Blockchain: digitaal register voor stroomtransacties

De blockchain is een digitaal register. Elke transactie wordt, na controle, als een blokje toegevoegd aan het register. Het overzicht wordt up-to-date gehouden en gedeeld met alle deelnemers, wat fraude zo goed als onmogelijk maakt. En het systeem is veilig: als één computer wordt gehackt, is de informatie op alle andere computers nog veilig. Een goed systeem voor financiële transacties, maar ook voor het onderling verkopen van energie, vinden de onderzoekers.

Eenvoudig idee - lastig in de uitvoering

Het idee is simpel: een eigenaar van zonnepanelen verkoopt zijn overtollige stroom aan particulieren of bedrijven. Dat kan rechtstreeks of via een handelsplatform. Natuurlijk zijn daarvoor systemen en afspraken nodig. Het project bedenkt, bouwt en test systemen om het mogelijk te maken. Zo hebben onderzoekers van de Open Universiteit een blockchain opgezet om stroomtransacties veilig te registreren. Hogeschool Zuyd heeft een app ontwikkeld waarmee mensen straks hun verbruik per apparaat kunnen inzien en vervolgens de benodigde stroom kunnen kopen.

Vijf pilots in de Euregio

Inmiddels lopen er vijf pilots in de euregio waaronder één in Berg en Terblijt. In Berg en Terblijt vormen twee woningen en één bedrijfsgebouw een 'community', waarbij de partijen als prosumers hun overtollige stroom leveren aan elkaar. Andere pilots richten zich bijvoorbeeld op het organiseren van een lokale energiemarkt of het monitoren van energieverbruik. En in Diepenbeek is een game ontwikkeld waarin de spelers ervaren wat het betekent als je een prosumer bent.

Gratis cursus: peer-to-peer energy trading

Wil je meer weten over blockchain technologie voor energietransacties? Het projectteam heeft een gratis (Engelstalige) minicursus opgezet: Energy trading through blockchain technology: on your way to becoming a prosumer.

Je kunt kiezen uit drie modules:

  • Module 1: Energy trading through blockchain technology: on your way to become a prosumer
  • Module 2: Enterprise and energy trading through blockchain technology: vision and practical guide
  • Module 3: The developers' essentials on energy trading through blockchain technology

Blijf op de hoogte

Het vierjarige project Blockchain4Prosumers wordt financieel gesteund door Interreg Euregio Maas Rijn en het European Regional Development Fund.
Op de hoogte blijven over het project? Kijk dan op de projectwebsite.
Of volg het project op LinkedIn.

Interreg V-A Euregio Maas-Rijn

Interreg is een financieringsprogramma van de Europese Unie dat ongelijkheden tussen regio’s aanpakt en grensoverschrijdende samenwerking aanmoedigt. Daarbinnen verstrekt Interreg V-A subsidies aan projecten waarbij partners over grenzen heen samenwerken en die oplossingen zoeken voor gezamenlijke uitdagingen. Het BC4P project staat bij Interreg V-A EMR bekend onder projectnummer 156.