Eenzaamheid bij ouderen: sociale media zijn niet de oplossing
Goede contacten met mensen dicht om je heen is vooral op latere leeftijd belangrijk voor het welzijn en om op een positieve manier ouder te worden. Tegelijkertijd wordt die sociale kring met het klimmen der jaren vaak juist kleiner, doordat mensen minder actief en mobiel zijn, en door verlies van dierbaren. In theorie zouden sociale media daarbij kunnen helpen, als een manier om contacten te onderhouden en uit te breiden.
Meer welzijn met hecht sociaal netwerk
Levenslooppsychologen van de Open Universiteit onderzochten bij 349 ouderen tussen de 70 en 93 jaar het verband tussen sociaal kapitaal, welzijn, eenzaamheid en het gebruik van sociale media. Het bleek dat ouderen met een hecht sociaal netwerk meer psychologisch, emotioneel en sociaal welzijn ervaren. Zij hebben meer positieve gevoelens en meer tevredenheid over hun leven, en ze vinden vaak dat ze beter sociaal functioneren. Opvallend genoeg zaten mensen met een partner zowel psychologisch als sociaal vaker minder lekker in hun vel. Een mogelijke verklaring kan zijn dat op deze leeftijd de kans groot is dat een van de partners ziek of minder mobiel is en dat kan een impact hebben op de kwaliteit van leven.
Geen duidelijke invloed van sociale media
Gebruik van sociale media bleek daar geen duidelijke invloed op te hebben. De doelgroep gebruikte sociale media zoals Facebook dan ook vooral passief, dus ze bekeken en reageerden vooral op berichten van bekenden en legden weinig nieuwe contacten. Ouderen die vaker Whatsapp gebruiken ervaren wél minder eenzaamheid en hebben een hechter sociaal kapitaal. Whatsapp wordt dan ook vooral gebruikt om contact te houden met bekenden.
De onderzoekers concluderen dat de waarde van sociale media bij het tegengaan van eenzaamheid niet gezocht moet worden in het uitbreiden van het aantal contacten of als vervanging van fysiek samenzijn, maar eerder als een extra middel om frequent met het bestaande netwerk in contact te blijven.