Voeding en gezondheid
De gezondheid van de mens wordt voortdurend bedreigd: overvoeding, ondervoeding en verkeerde voeding. Maar wat is precies de invloed van voeding op onze gezondheid? Wat is gezonde voeding? En wat is de rol van voeding bij sport? Hoe kan voeding een rol spelen bij het voorkomen van ziekten?

Op deze pagina vind je informatie over allerlei activiteiten rond het thema Voeding: nieuwsberichten, cursussen en opleidingen van universitair niveau, symposia en workshops.

Interessant als je beroepsmatig met voeding en gezondheid te maken hebt, maar zeer zeker ook voor iedereen die geïnteresseerd is in voeding en gezondheid.

Wat zegt een student en wat een docent?

  • Wat zegt Lily Fredrix, universitair docent bij de Open Universiteit?
    'Het onderwerp voeding is momenteel zeer populair. De cursus Voedselveiligheid gaat over de voedselketen van 'boer tot bord'. Die keten wordt steeds langer en complexer. Toch is de veiligheid van onze voeding is uitstekend. Er zijn wel gevaren, zoals voedselbederf door bacteriën en schimmels. Zo komt de bacterie Listeria voor in zachte kazen die van rauwe melk wordt gemaakt. Als zwangere zou ik hier zeker op letten om zo het risico op een miskraam of vroeggeboorte te voorkomen.'

 

  • Wat zegt Ellen Engelaar, student Natuurwetenschappen?
    'Ik ben 33 jaar en heb een gezin met twee kindjes. Ik volg het schakelprogramma voor de toelating tot de Master Environmental Sciences. In september 2015 begon ik met het idee dat ik de hele bachelor zou gaan doen. Al gauw bleek ik vrijstellingen te kunnen krijgen.'

Studieaanbod

Op het gebied van Voeding en gezondheid bieden we de volgende cursussen en opleidingen aan:

Activiteiten

Periodiek organiseren we bijeenkomsten over het onderwerp voeding en gezondheid.

  • Voorjaar 2016: waterintoxicaties
    Op dinsdag 14 juni 2016 hield Raymond Niessink, toxicoloog en universitair hoofddocent binnen het wetenschapsgebied Science van de Open Universiteit, een lezing over Waterintoxicaties: levensbedreigende situaties door het drinken van te veel water. In deze lezing ging Niesink in op het belang van een goede waterhuishouding en de mechanismen die een rol spelen bij het in stand houden van een evenwichtige balans tussen wateropname en afgifte. De nadruk lag op de mechanismen die ten grondslag liggen aan waterintoxicaties bij hardlopers en bij ecstasygebruikers. Bekijk de presentatie en bijbehorende artikelen.
  • Najaar 2015: Voedseladditieven
    Onder de titel Voedseladditieven/E-nummers: veilig? of veilig! organiseerde de Open Universiteit op maandag 28 september 2015 in studiecentrum Utrecht een lezing over voedseladditieven. De lezing werd verzorgd door prof. dr. Hans Verhagen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook interessant