Voorzieningen en regelingen
Begeleide zelfstudie
Je studeert aan de Open Universiteit vanuit je eigen studieplek en bepaalt zelf je studietempo. Je studeert dus zo snel of langzaam als jouw persoonlijke omstandigheden dat toestaan. Na aanmelding voor een cursus krijg je toegang tot de online leeromgeving waarbinnen je door de stof heen wordt geleid. Bij sommige cursussen wordt tevens ondersteuning geboden in de vorm van (online) bijeenkomsten. Docenten en tutoren zijn daarnaast bereikbaar voor vragen en begeleiding. Hieronder gaan we specifieker in op de diverse begeleidingsvormen.
Online leeromgeving
Je studeert individueel wanneer je dat het beste uitkomt binnen onze online leeromgeving Brightspace. Hier vind je studiemateriaal, maak je online opdrachten en heb je contact met medestudenten en docenten. Bij cursussen met een vast startmoment studeer je volgens een vast rooster met (online) bijeenkomsten, onder begeleiding van een docent. Tijdens de (online) bijeenkomsten gaat de docent inhoudelijk in op de leerstof en met ondersteuning van de online leeromgeving werk je toe naar een tentamen. De (online) bijeenkomsten zijn meestal doordeweeks in de avonduren of op zaterdag en worden meestal opgenomen zodat je ze achteraf kunt bekijken. Daarnaast kunnen er fysieke bijeenkomsten in een studiecentrum georganiseerd worden.
Docent
De docent van de cursus beantwoordt je vragen over de inhoud van de cursus, studietaak of tentamen. In de regel verloopt contact met de docent via e-mail en de online leeromgeving. De contactgegevens zijn te vinden op de cursuspagina in de online leeromgeving. Docenten bieden geen individuele een-op-een begeleiding.
Studieadviseur
De studieadviseur informeert, begeleidt en adviseert studenten over en bij allerlei studie gerelateerde zaken. Heb je vragen specifiek gerelateerd aan je opleiding zoals over je studiepad, het studietempo, studieplanning of over bijzondere omstandigheden die zich tijdens je studie voordoen, dan kun je terecht bij onze studieadviseurs per faculteit.
Aanvraag tentamenvoorzieningen
Studenten met een actieve inschrijving kunnen tentamenvoorzieningen aanvragen. Via het dashboard op mijnOU kun je de tegel Drempelsweg selecteren. Hier kun je een aanvraagformulier tentamenvoorzieningen indienen en staat beschreven hoe je de medische verklaring volgens de AVG richtlijnen kunt versturen.
Omzetten cursusmateriaal
De Open Universiteit levert zelf geen ingesproken/omgezet materiaal. In Nederland is Dedicon verantwoordelijk voor het omzetten van studiemateriaal. Veel van de boeken die worden gebruikt staan in een omgezette vorm in de catalogus van Dedicon, in verschillende formats, afhankelijk per boek.
Voordat je gebruik kunt maken van de diensten van Dedicon dien je een account aan te maken waarbij je een zogenaamde Verklaring leesbeperking moet uploaden. Daarna kun je omgezet studiemateriaal uit de catalogus bestellen voor een klein bedrag. Af en toe komt het voor dat een boek nog niet in (de gewenste) omgezette vorm aanwezig is in de catalogus. Studenten met een visuele beperking kunnen dan een productieverzoek indienen. Een productieverzoek kan 2-3 maanden in beslag nemen. Het is daarom van belang om een langere termijn studieplan te maken (eventueel met hulp van de studieadviseur van de faculteit). Op die manier kun je op tijd de catalogus van Dedicon raadplegen en dus ook op tijd een productieverzoek aanvragen indien nodig. Studenten met een andere leesbeperking kunnen alleen reeds omgezet materiaal bestellen uit de catalogus. Dit heeft te maken met afspraken en subsidie tussen Dedicon en het Ministerie van OCW.
Studievertraging
De Open Universiteit heeft een Regeling profileringsfonds. Deze regeling heeft als belangrijkste doel om studenten tegemoet te komen die - als gevolg van bijzondere omstandigheden - studievertraging oplopen en hierdoor niet in staat zijn om de cursus(sen) waarvoor ze zijn ingeschreven voor het einde van de inschrijftermijn af te ronden. Lees meer informatie over de regeling profileringsfonds.
Financiële regelingen
Op de pagina ou.nl/kosten staat alle informatie over de hoogte van het collegegeld en financiële regelingen.
Verlenging diplomatermijn DUO
Studenten die tijdens een eerdere studie reeds studiefinanciering ontvangen hebben en wegens (medische) omstandigheden studievertraging opgelopen hebben waardoor het niet is gelukt om het diploma binnen de diplomatermijn te behalen, kunnen bij DUO een verzoek indienen voor verlenging van de diplomatermijn of omzetting van de prestatiebeurs.
De adviseurs van de afdeling Drempelsweg kunnen je hierbij helpen. Neem hiervoor contact met hen op via drempelsweg@ou.nl. Zij zullen je informeren welke stappen genomen moeten worden om deze verlenging of omzetting aan te vragen bij DUO.