Marco Huisman
Brandstichting? Bewijs het maar eens!
Promotoren: prof. dr. Emile W. Kolthoff, prof. mr. dr. Wilma Dreissen, lector brandweerkunde dr. ir. Ricardo Weewer MIFIreE.
Naar brandstichting is in Nederland weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Omdat branden zeer ingrijpend en destructief zijn en daarmee gevaar opleveren voor mensen en goederen, is het belangrijk dat brandstichting ontdekt wordt, daders veroordeeld worden en voorkomen wordt dat brandstichting daders financieel gewin oplevert. Met mijn onderzoek wil ik een bijdrage leveren aan het inzicht in de governance van brandonderzoek (opsporing) en het bewijs dat nodig is om tot een veroordeling of weigering van een verzekeringsuitkering te komen. Hierbij wordt tevens gekeken hoe de strafrechtelijke en privaatrechtelijke context zich tot elkaar verhouden. Het onderzoek richt zich zowel op opzettelijke als culpoze brandstichting (brand door schuld). In dit onderzoek wordt samengewerkt met het NIPV (Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid).
Jasper Bongers
Wearing the citizen’s cloak in cases of public health (Utrecht, 1848-2000)
Promotoren: prof. dr. G. Blok, prof. dr. E. Kolthoff, prof. dr. D. Huitema
Burgerschap is lidmaatschap van een politieke gemeenschap, het is een rol die mensen op zich kunnen nemen in hun verhouding met de overheid (verticaal) maar ook in hun verhouding met andere burgers (horizontaal). Met mijn studie tracht ik een deel van de historische ontwikkeling van deze rol bloot te leggen. Ik onderzoek de mate waarin mensen zich konden manifesteren als burger op het gebied van volksgezondheid in de stad Utrecht, tussen 1848 en 2000. Dat doe ik aan de hand van case studies naar onderwerpen als drinkwatergebruik, openbare feesten en huisvesting.
Jilt Jorritsma
Mapping the Sinking City: Anticipatory Futures, Past Traces and the Imagination of Urban Submergence in Amsterdam, New York and Mexico City
Promotoren: prof. dr. B. Adriaensen en prof. dr. D. Huitema
Door de versnelde zeespiegelstijging en stijging van mondiale temperaturen zinken verschillende wereldsteden langzaam in zee, terwijl andere steden wegzakken vanwege grondwaterverdamping. Aanpassing aan deze problemen is afhankelijk van de ontwikkeling van toekomstscenario’s (verhalen, kaarten en afbeeldingen) die de toekomstige onderdompeling verbeelden. Dit project analyseert en vergelijkt dergelijke toekomstverbeeldingen in drie geopolitieke contexten: Amsterdam, New York en Mexico-Stad. Het vraagt hoe toekomstige risico's worden voorgesteld en gecommuniceerd in verschillende gebieden, en hoe plaatsgebonden geschiedenissen die verbeelding beïnvloeden.
Stef Boesten
Future Urban Energy: the role of social and physical networks
Promotoren: prof. dr. M. Vermeulen, prof. dr. S.C. Dekker. Copromotoren dr. W.P.M.F. Ivens, prof. dr. J. de Kraker.
De komende decennia worden in heel Europa verwarmingssystemen op gas en olie vervangen door duurzame alternatieven. Zeker in bestaande woonwijken zijn er veel barrières en uitdagingen wanneer vertrouwde gasketels vervangen moeten worden. Een nieuw systeem zorgt voor een ander klimaat in de woning en de installatie brengt vaak veel gedoe met zich mee. In dit project zoek ik methoden om slimme warmte- en koudenetten zowel technisch als sociaal te optimaliseren. Hiervoor modelleer ik de technisch optimale configuratie van zulke warmtenetten in bestaande wijken en onderzoek ik de acceptatie van zulke systemen door bewoners. Vervolgens onderzoek ik of er een compromis te vinden is, waarin het technische systeem wellicht suboptimaal presteert, maar de lokale aanvaardbaarheid veel groter zal zijn.