Gevoel van fysiek en emotioneel aanwezig zijn in online onderwijs
Het fundamentele verschil tussen 'live' klassikaal onderwijs en leren in een online leeromgeving is het gevoel van echt fysiek en emotioneel aanwezig te zijn in een lessituatie. Het online onderwijs probeert dat gevoel te creëren in virtuele klassen door het inzetten van (varianten op) video conferencing tools. Maar het gevoel van 'aanwezig zijn' is niet hetzelfde, met minder betrokkenheid en motivatie als gevolg. Augmented en Virtual Reality kunnen dat gevoel van 'aanwezig zijn' veel sterker maken, maar vragen momenteel nog kostbare en geavanceerde apparatuur van zowel maker als gebruiker.
CloudClass teleporteert leerkracht en lerende
CloudClass is een 'Low Cost, Mobile, Cloud &Template Based Augmented Reality Studio for Education'. Opleiders kunnen in deze 'online studio' Augmented en Virtual reality leeromgevingen creëren en aanbieden aan lerenden. De CloudClass technologie 'teleporteert' leerkracht en student naar een virtuele leeromgeving. Daar kunnen ze werken met verschillende soorten content, zoals slides, videobeelden, 3D objecten, simulaties etc. Ze kunnen de 3D -objecten ook echt 'hanteren', wat de presentatie verrijkt en betrokkenheid en motivatie verhoogt. De studenten kunnen ook hun eigen mediarijke content creëren en delen waarbij ze worden geteleporteerd naar de virtuele klas. Dit alles gebeurt in real-time.
Standaardapparatuur
CloudClass wordt een plug and play oplossing, die draait in de cloud en op je laptop, pc of mobiele telefoon. Met mobiele technologieën (camera, 4G/5G verbindingen) kun je live video maken en streamen naar je virtuele klaslokaal. Er zal dus geen kostbare en zeer gespecialiseerde apparatuur nodig zijn. Alleen daarom al is CloudClass een belangrijke innovatie. Daarbovenop komt dat CloudClass de toegankelijke techniek combineert met vooruitstrevende interactie en streamingmogelijkheden en een cloud-based infrastructuur.
De rol van de Open Universiteit
De Open Universiteit brengt haar kennis en ervaring in met online en afstandsonderwijs via nieuwe technologieën. Verder zal ze een belangrijke rol spelen bij het uittesten, verfijnen en valideren van het systeem. De OU-onderzoekers, Renate de Groot, Corrie Urlings en speciaal voor dit project aangestelde promovenda Kateryna Holubinka zullen CloudClass integreren in cursussen van de OU en staan in voor het wetenschappelijke onderzoek naar de effectiviteit van de CloudClass implementaties. Ook de Universidad Santiago de Compostela, met haar uitgebreide expertise in het gebruik van virtuele studio-technologieën in het onderwijs, zal daarbij betrokken worden.
Horizon 2020 - Eurostars
Het project 'CloudClass: Low Cost, Mobile, Cloud &Template Based Augmented Reality Studio for Education' wordt gefinancierd door het Eurostars programma van de Europese Unie. Dit programma richt zich op ondernemers in de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector die internationaal willen doorgroeien. Trekker van het project is Brainstorm Multimedia, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van real-time 3D graphics voor de omroepwereld. De andere projectpartners zijn, naast de Open universiteit, Whitloop Ltd (een onderwijs consultancy bureau) en Stryme GmbH (een softwarebedrijf).