null Samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied: bereidheid, motivatie en gedrag

MW_Samenwerking_WardOoms_14969_head_large.jpg

Samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied: bereidheid, motivatie en gedrag

Max Klöters, werkzaam bij Fontys Hogeschool, heeft een NWO-promotiebeurs ontvangen om bij de Open Universiteit onderzoek te doen naar duurzame samenwerking in netwerken in het Nederlands-Duitse grensgebied. Zijn begeleiders zijn Marjolein Caniëls en Ward Ooms van de faculteit Managementwetenschappen.

Gemiste kansen

In grensregio’s is grensoverstijgende samenwerking onmisbaar geworden om economische en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Als het organisaties lukt om zo’n samenwerking te organiseren, biedt de grenscontext veel mogelijkheden. Grensoverschrijdende netwerken manifesteren zich als een veelbelovende vorm van samenwerken. In de praktijk zie je echter dat de meeste initiatieven niet veerkrachtig zijn en de huidige ondersteuningsmechanismen van die samenwerkingen lijken onvoldoende. Zo missen de grensregio’s toch veel kansen wat betreft hun ontwikkeling.

Samenwerkingsbereidheid en motivatie

Max Klöters richt zich in zijn onderzoek op die grensoverstijgende samenwerking in netwerken: wat gaat er mis? Wat kan beter? Hij richt zich met name op de samenwerkingsbereidheid binnen die netwerken, en de effecten daarvan op samenwerkingsgedrag en de intentie tot actieve deelname. Grensoverstijgende samenwerking wordt gezien als oplossing om administratieve, institutionele, juridische en culturele barrières te overbruggen en regionale integratie over grenzen heen te bevorderen. Tegelijkertijd worden die barrières vaak aangevoerd als oorzaak voor het mislukken van de samenwerking. Positieve voorbeelden laten echter zien dat samenwerking in netwerken wel degelijk succesvol kan zijn als de mensen in de netwerken zich een positieve mindset aanmeten.

Individuele mindset: readiness

Dit onderzoek benadrukt het belang van deze individuele mindset. Denk daarbij aan eventuele te overwinnen mentale barrières of juist een optimistische mindset die in plaats van obstakels juist kansen ziet. Individuele factoren die vorm geven aan zo'n mindset en de werkelijke invloed daarvan op succesvolle samenwerking blijven tot nu toe echter onderbelicht in de literatuur. Bij de vraag hoe we individuele factoren kunnen begrijpen die een coöperatieve mindset bevorderen of belemmeren, lijkt het concept van readiness een passend kader te bieden. Klöters verkent in een eerste studie het concept van individuele cross-border collaboration readiness. Dat doet hij door middel van een methodologische mix van focusgroepen en semigestructureerde interviews met individuen van zowel Duitse als Nederlandse nationaliteit, die betrokken zijn bij diverse sociale samenwerkingsconstructies.

Steun van NWO

Voor zijn onderzoek 'Sustainable collaboration in networks in the Dutch-German borderland: The role of cross-border collaboration readiness' heeft NWO hem een promotiebeurs voor leraren toegekend.

Over Max Klöters

Max Klöters is docentonderzoeker binnen het lectoraat Cross-border business development van Fontys Hogeschool. Als Duitse werknemer in Nederland weet hij wat het betekent om de grens over te gaan en voelt hij zich zeer verbonden met zowel de euregio, Duitsland als Nederland. Met de promotiebeurs voor leraren van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) start hij zijn promotietraject bij de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit. Zijn promotoren zijn Marjolein Caniëls en Ward Ooms.