Kleinschalige voedselproductie als inspiratie voor een duurzame wereldwijde keten van voedselvoorziening?
Onderzoekslijn: Learning and Innovation in Resilient Systems
Promotieonderzoek
Onderzoeker: Morgane Batkai
Start 2021
Contact: prof. dr. Dave Huitema
In de discussie over voedselproductie zijn er grote verwachtingen ten aanzien van kleinschalige, duurzame voedselproductie (regenerative agriculture). Wereldwijde milieuveranderingen, en dan met name de klimaatverandering, vormen echter een bedreiging voor elke vorm van voedselproductie. Veerkracht (resilience) – het vermogen om om te gaan met klimaatverandering en om de productiewijze waar nodig aan te passen – is een zeer gewilde eigenschap.
Dit project gaat uit van de veronderstelling dat sociaal leren over klimaatverandering de sleutel is die bepaalt of kleinschalige voedselproductie veerkrachtig zal blijken te zijn bij klimaatproblemen. Dit sociale leren speelt zich af op meerdere niveaus (individueel, netwerk, bevoorradingsketen). Het doel van het project is inzicht te krijgen in de voorwaarden voor sociaal leren op meerdere niveaus en om de kennisuitwisseling rond klimaat te stimuleren tussen kleinschalige en grootschalige voedselproductie.
Team
Faculteit Bètawetenschappen: prof. dr. Dave Huitema, dr. ir. Jean Hugé, dr. Gibran Vita
Faculteit Managementwetenschappen: prof. Janjaap Semeijn, dr. Wim Lambrechts