Videovoorbeelden: samenwerken, presenteren en informatievaardigheden
De kunst afkijken
De Viewbrics-methode is een manier om leerlingen vaardigheden aan te leren en hun prestaties te beoordelen. Daarbij worden videovoorbeelden en rubrieken gebruikt. De videovoorbeelden, gemaakt met professionele acteurs, helpen leerlingen om zich een concreet beeld te vormen van het goed uitvoeren van een vaardigheid. Ze kunnen als het ware de kunst afkijken.
Interactieve versies
Van de video's zijn er ook interactieve versies: de film wordt onderbroken door vragen. Die vragen helpen leerlingen bepaalde deelvaardigheden te herkennen en zo in te schatten of ze die zelf beheersen. Leerkrachten kunnen de video's ook gebruiken bij het beoordelen en begeleiden van hun leerlingen.
Los gebruik
De video's zijn ook goed te gebruiken zijn buiten de methode om. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het masteronderzoek van Josine Görtzen. Daarom zijn de video's en de rubrieken voor iedereen online beschikbaar gemaakt. Er is een versie van de video zonder onderbrekingen met vragen. En er is een interactieve versie die op bepaalde momenten stopt om de leerlingen via vragen te laten reflecteren op wat ze gezien hebben.
Video's zonder onderbrekingen:
Interactieve versies (met vragen):
- Samenwerken *
- Presenteren *
- Informatievaardigheden *
* Link is niet meer beschikbaar.
Bij de interactieve video's zijn ook de rubrieken terug te vinden, zodat leerkrachten alle informatie hebben om de video’s te gebruiken bij het beoordelen en begeleiden van hun leerlingen.
Over Viewbrics
In onderstaande video legt projectleider Ellen Rusman uit wat Viewbrics is. Dit project is inmiddels afgerond, maar twee nieuwe OU-projecten bouwen erop voort. Dat zijn P(e)erfect vaardig en Gamebrics.