null Webinar: Schrijven over/voor klimaat

WEBINAR_CW_head_large.jpg

Webinar: Schrijven over/voor klimaat

De faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit organiseert maandelijks een webinar over uiteenlopende onderwerpen. In haar webinar sprak dr. Marjolein van Herten, universitair docent letterkunde, over 'Schrijven over/voor het klimaat'. Het webinar, dat plaatsvond op dinsdag 31 januari 2023, was middels een livestream te volgen. De opname is nu terug te kijken.

Inhoud

De klimaatcrisis begint zich steeds duidelijker op te dringen: er gaat geen dag voorbij of het klimaat is in het nieuws, van bosbranden of voedselschaarste ver weg tot extreem weer of stikstofmaatregelen dichtbij. Klimaatverandering beïnvloedt kunstenaars en schrijvers wereldwijd. Sommigen willen met hun werk expliciet bijdragen aan bewustwording of zelfs actiebereidheid van hun publiek. Tijdens deze webinar gaan we bekijken hoe met name Nederlandstalige schrijvers zich verhouden tot de klimaatcrisis en hoe we dit terugvinden in hun werk.

Kijk het webinar terug

Over de spreker

Dr. Marjolein van Herten is Universitair docent letterkunde en vakdidactiek Nederlands. Ze is gespecialiseerd in toekomst- en klimaatliteratuur, hedendaagse leesclubs- en literatuuronderwijs in Nederland.

Meer klimaat en cultuurwetenschappen?

Onze introductiecursus Cultuurwetenschappen waarin studenten kennismaken met cultuurwetenschappen en studeren aan de open universiteit, gaat over de culturele perspectieven op het klimaatdebat.

Voor degenen die meer verdieping zoeken is er de mastercursus 'Klimaatliteratuur en de crisis van de verbeelding' waarin de relatie tussen literatuur en het klimaat bestudeerd wordt. Zo wordt er ingegaan op ecokritiek, dystopische en utopische literatuur.