Gratis cursus 'Cultureel erfgoed: van Paleis Soestdijk tot Sinterklaas'
De gratis online cursus 'Cultureel erfgoed: van Paleis Soestdijk tot Sinterklaas' biedt een toegankelijke introductie op het thema cultureel erfgoed en is gebaseerd op actuele, wetenschappelijke discussies. De vorm van de cursus is zelfstudie, maar de cursus bevat een discussieforum waarop cursisten ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar indien nodig verder kunnen helpen. De cursus bestaat uit vier delen van elk zes studie-uren. Elk deel wordt afgesloten met een zelftoets.

De cursus 'Cultureel erfgoed: van Paleis Soestdijk tot Sinterklaas' is een digitale cursus, dat wil zeggen dat deze bedoeld is om op het scherm te bestuderen. Het lettertype en de teksten zijn hierop afgestemd. Naast teksten bevat de cursus volop foto's, korte films en links naar externe websites. Het programma waarmee de cursus is gemaakt, is Engelstalig (het programma CourseSites). De cursus zelf is Nederlandstalig.

Vanaf november 2018 wordt deze cursus vervangen voor de nieuwe cursus 'Oordelen over cultureel erfgoed' waarin u leert de politieke en maatschappelijke processen rond cultureel erfgoed te analyseren en zelf een oordeel hierover te vormen. Zie de informatie over de Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen voor het studieaanbod cultuurwetenschappen en het aanvragen van een brochure.

Starten met de cursus

Om met de cursus te beginnen, moet u eenmalig een account aanmaken. Wanneer u hieronder op Start de cursus klikt, opent een nieuw scherm met de titel van de cursus en een korte uitleg van de inhoud. Direct daaronder staan twee icoontjes met een tekst. U moet klikken op het linker icoontje met de tekst Self-Enroll (in this course).

Vervolgens komt u op een pagina met twee oranje tekstblokjes. Als u de eerste keer de cursus start, moet u klikken op het onderste tekstblokje met de tekst I Need a CourseSites Account.

Dan komt u op een scherm met bovenaan de tekst: 1. Create New Student Account. Op dit scherm kunt u uw gegevens invullen om een account aan te maken met een eigen Username (gebruikersnaam) en Password (wachtwoord). Als u al beschikt over een account van een van de programma's die bovenaan de pagina staan (waaronder Facebook, Twitter en LinkedIn), kunt u ervoor kiezen in te loggen met dat account. Dan hoeft u uw gegevens niet opnieuw in te vullen.

Het invullen van uw persoonlijke gegevens spreekt vanzelf. Bij Institution/District: kunt u Open Universiteit Nederland laten staan. Nadat u alles heeft ingevuld, klikt u op Save and Continue. Er verschijnt dan een welkomstscherm met uw naam. Door op het groene tekstvakje met Go to course te klikken, komt u in de cursus. Daar kunt u indien nodig verdere instructies vinden onder de ‘knoppen' Cursusinformatie en Help cursus Cultureel erfgoed in de linkerkolom.

Heeft u eenmaal een account, dan kunt u de volgende keer klikken op Login (as an enrolled student), waarna u uw Username en Password invoert. U kunt deze instructie ook printen.

Start de cursus