OW_Onderwijs_10528_head_large.jpg

Leefstijl En Mentaal-welbevinden in het BeroepsOnderwijs (LEMBO)

Steeds meer jongeren hebben last van mentale gezondheidsproblemen. Inmiddels geeft al bijna de helft (!) aan dat ze psychische klachten ervaren. Tegelijkertijd weten we dat veel jongeren ongezond leven: ze bewegen te weinig, eten ongezond, roken, drinken veel alcohol, slapen te weinig en hebben veel stress. Deze gewoontes zijn slecht voor hun mentale gezondheid. Hoe leefstijl en mentaal welbevinden met elkaar samenhangen weten we echter nog niet precies. Om dat te begrijpen is meer onderzoek nodig. En dan vooral bij mbo-studenten, want juist bij die groep is tot nu toe weinig onderzoek gedaan.

Onderzoek bij mbo-studenten

Het onderzoek richt zich op mbo-studenten van 16 jaar en ouder die nog minstens één jaar te gaan hebben in hun opleiding. Hun wordt gevraagd om in één jaar drie keer een vragenlijst in te vullen. De onderzoekers willen weten:

  • hoe de leefstijl en het mentaal welbevinden en leefstijl van deze studenten verandert gedurende één jaar
  • in hoeverre de veranderingen in leefstijl gerelateerd zijn aan veranderingen in hun mentaal welbevinden

Mbo-scholen

De onderzoekers roepen scholen op om mee te doen met het onderzoek. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • De onderzoekers komen tijdens een lesuur uitleg geven over het onderzoek en de studenten vullen de eerste vragenlijst in.
  • De onderzoekers geven een gastles van een half uur, bijvoorbeeld over leefstijl, voeding of mentale gezondheid, en aansluitend vullen de studenten de eerste vragenlijst in.
  • De onderzoekers komen naar school en spreken de studenten aan in de kantine.
  • De school deelt de informatie over het onderzoek met de studenten via het intranet en de sociale mediakanalen van de school en geïnteresseerde studenten melden zichzelf aan.

Na zes maanden en na een jaar nemen de onderzoekers weer contact op met de studenten die deelnemen aan het onderzoek voor het invullen van de volgende vragenlijst. Waar mogelijk vullen ze deze in een lesuur in, gecombineerd met een gastles.

Mbo-studenten

Mbo-studenten van 16 jaar en ouder kunnen ook zichzelf aanmelden om mee te doen.
Dat kan door de informatiebrief deelname LEMBO-onderzoek goed te lezen en de eraan gekoppelde toestemmingsverklaring deelname LEMBO-onderzoek in te vullen.

Onderzoeker

Sifra Swagerman.

Looptijd onderzoek

De studie loopt in totaal 18 maanden. De eerste metingen vinden plaats tussen oktober 2024 en april 2025. De vervolgmetingen zijn tussen april 2025 en oktober 2025. De laatste metingen zijn tussen oktober 2025 en april 2026.

Meedoen? Meer weten?

Of neem contact op met de onderzoeker via:
Lembo@ou.nl
T: 0610545953
Plan een meeting.