Gestart in 2019:
Dit project onderzoekt hoe je volwassenen en ouderen (ziek en gezond, en in het bijzonder met een lagere opleiding en met lage digitale en gezondheidsvaardigheden) kunt stimuleren tot blijvend meer bewegen.
Data van onze eerder bewezen effectieve beweegprogramma’s (ActiefPlus voor gezonde vijftigplussers, ActiefPlus65 voor vijfenzestigplussers met een chronische beperking, Ik Beweeg voor volwassenen, OncoActief voor kankerpatiënten tijdens/na de behandeling, en de KankerNazorgWijzer) worden gecombineerd en via geavanceerde data science-methoden wordt gezocht naar patronen in deze beweegdata om zo meer inzicht te krijgen in de factoren en gedragsdeterminanten die een rol spelen bij het gebruik en de effectiviteit van de programma’s. Daarnaast worden in experimenten innovatieve programma-elementen getest: activity trackers, een mobiele app met directe feedback en tips in moeilijke situaties, en interactie met een virtuele coach/chatbot. Voor elk element wordt onderzocht: verandert het inbouwen van dit element het beweeggedrag, het commitment, het gevoel van eigen-effectiviteit en de motivatie? Met de kennis vanuit de data science en de resultaten van de experimenten worden twee van de vijf bestaande beweegprogramma’s aangepast en getest in de praktijk.
Betrokken onderzoekers:
- Eline Collombon, Simone Tummers, Lilian Lechner, Catherine Bolman, Denise Peels (faculteit Psychologie, Open Universiteit)
- Arjen Hommerson (faculteit Bètawetenschappen, Open Universiteit)
- Renate de Groot (faculteit Onderwijswetenschappen, Open Universiteit)
- Roger Bemelmans (Hogeschool Zuyd)
- Gert-Jan de Bruijn (Universiteit van Amsterdam)
Innovating for resilience
Dit is een project in het kader van het multidiscplinaire programma Innovating for Resilience van de Open Universiteit.
Nieuwsberichten over dit project:
2019