PSY_Onderzoek_KlinischePsychologie_16830_head_large.jpg
Kanker Nazorg Wijzer
 

Gestart in 2012:

Veel voormalige kankerpatiënten worden tijdens hun herstel geconfronteerd met een variëteit aan problemen en uitdagingen, zoals angst, depressieve klachten, vermoeidheid, problemen met sociale relaties en intimiteit, bij de terugkeer naar werk, of aan levensstijl gerelateerde problemen (zoals ongezonde voeding, gebrek aan beweging en roken). Deze problemen kunnen de kwaliteit van leven van voormalige kankerpatiënten behoorlijk verminderen. De Kanker Nazorg Wijzer is een toegankelijk online programma met advies op maat. Dat advies is erop gericht voormalige patiënten beter met deze problemen te laten omgaan door zelfmanagementvaardigheden te bevorderen. Effectevaluatie laat zien dat de Kanker Nazorg Wijzer effectief is bij de bevordering van psychosociaal welzijn en de leefstijl. Ook waarderen gebruikers de interventie positief. Inmiddels is de interventie via Kanker.nl landelijk toegankelijk voor de doelgroep. Daarnaast is onze vakgroep bezig met doorontwikkeling, onder andere voor de huisartsenpraktijk en via een app voor laaggeletterden.

Betrokken onderzoekers: Roy Willems, Iris Kanera, Lilian Lechner, Catherine Bolman, Ilse Mesters (Universiteit Maastricht)

Nieuwsberichten over dit project:

Veel belangstelling voor OU-publicatie over effectiviteit Kanker Nazorg Wijzer

2018

Kanker Nazorg Wijzer bevordert herstel van patiënten met kanker

Promovendi ontwikkelen en evalueren Kanker Nazorg Wijzer

Kankernazorgwijzer voor ex-patiënten gratis beschikbaar via kanker.nl

Kanker Nazorg Wijzer biedt inzicht en aanbevelingen voor (ex-)patiënten (website IKNL)

Kanker Nazorg Wijzer vanaf 8 maart 2018 beschikbaar op kanker.nl

OU Wetenschapsprijs 2018 voor Roy Willems met dissertatie over eHealth

Proefschrift Roy Willems (2018):

Kanker Nazorg Wijzer - Development and evaluation of a computer-tailored self-management intervention providing psychosocial support for cancer survivors