Podcast_HugoJonker_head_large.jpg

Help, we zijn gehackt!

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

'Zet meteen je server uit. We zijn gehackt.' Steeds meer grote bedrijven en organisaties krijgen te maken met gerichte ransomware-aanvallen van criminelen die losgeld eisen. Hugo Jonker kan je daar als universitair docent Informatica aan de Open Universiteit alles over vertellen. Wat is ransomware eigenlijk? Hoe kan je als bedrijf een aanval afslaan? En als dat niet lukt: moet je dan losgeld betalen om weer bij je gegevens te kunnen komen? Een ander groot onderwerp in de wereld van de informatica is privacy. Beschermen wij onszelf wel genoeg tegen de gevaren van het internet? Hebben wij wel door welk risico we lopen nu het internet steeds meer over ons onthoudt? En hoe blijf je veilig online? Jonker, die ooit de eerste computerclub van zijn middelbare school oprichtte, beantwoordt de prangende vragen rond informatica.

Hugo in gesprek met Nynke: 'Het is alsof je letterlijk in een glazen huis woont waar alles van glas is, je ziet álles wat je overal doet'.

Foto van Nynke en Hugo

Hugo Jonker is universitair docent bij de vakgroep Informatica aan de Open Universiteit. Hij houdt zich bezig met veiligheid en privacy in de breedste zin van het woord. Van verkiezingssystemen tot websites, van theoretische analyses tot cyberaanvallen. Jonker studeerde Technische Informatica aan de TU Eindhoven, waar hij ook promoveerde. Hij werkte onder meer als postdoc aan de Universiteit van Luxemburg en is gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.  

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.