Podcast_DaanDohmen_head_large.jpg

Special Forces in de zorg

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Veel uitval. Geen vakanties. De werkdruk in de ziekenhuizen is hoog. Wachtlijsten lopen verder op. En de komende jaren ontstaat er een tekort van 195.000 zorgmedewerkers. De zorg moet anders, maar hóe dan? Daan Dohmen is bijzonder hoogleraar Digitale transformatie in de zorg aan de Open Universiteit. Ook geeft hij leiding aan Luscii, een bedrijf dat apps maakt waarmee patiënten thuismetingen kunnen doen voor zorg op afstand. De aansturing van zijn bedrijf is gebaseerd op een aantal lessen die hij leerde van de Special Forces van het leger. Zoals: geef mensen individuele verantwoordelijkheid, werk op basis van gelijkheid, heb vertrouwen in elkaar en in elkaars specialisme. Wat als de zorg nou ook eens gaat werken volgens de tactiek van de commando’s? Wat betekent dat voor onze wachtlijsten? En krijgen al die hardwerkende mensen in de zorg dan, net als Dohmen, ook thuis meer tijd voor de dingen die er écht toe doen?

Daan in gesprek Nynke: 'We móeten nadenken over hoe we het in de zorg op een andere manier kunnen gaan doen.'

Foto van Daan en Nynke

Daan Dohmen is bijzonder hoogleraar Digitale transformatie in de zorg bij de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit. De bijzondere leerstoel is ingesteld door VEROZ, het kenniscentrum ter bevordering van innovatie en ondernemerschap in de zorg. Zijn onderzoek is gericht op de effecten en implementatiemethoden van digitale zorg. Behalve wetenschapper is Dohmen CEO van Luscii, dat thuismeetprogramma’s ontwikkelt voor zorg op afstand. Ook is hij lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Dit adviesorgaan adviseert het Kabinet en Staten Generaal gevraagd en ongevraagd over ontwikkelingen op het domein van zorg en samenleving. Dohmen promoveerde in 2012 cum laude aan de Universiteit Twente op het thema e-health.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.