Korrel versus pixels

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Het is niet alleen in deze digitale tijd dat wij ons leven op een selectieve, vaak geïdealiseerde manier aan de buitenwereld tonen. Tim van der Heijden, docent mediastudies aan de Open Universiteit, vertelt aan Nynke de Jong hoe zijn moeder foto’s ontwikkelde in de doka bij hun thuis. Het begin van zijn fascinatie voor amateurfotografie en film als media.

Amateurfilms zijn vaak alledaagse beelden van alledaagse handelingen: een verjaardag, een vakantie. Maar ze kunnen ook dienen als historische bron. Ook kun je op je smartphone speciale retrofilters installeren waardoor het lijkt alsof jouw foto’s en films zijn gemaakt met een Kodachrome of Polaroid. Kortom: met de nieuwste technieken zien onze digitale foto’s en films eruit als toen. Waarom we dat doen? 'Het is nostalgie en het verlangen naar authenticiteit', denkt Van der Heijden. 'En voor de 'digital born' generatie een middel om zichzelf te onderscheiden op sociale media.'

Tim in gesprek met Nynke: 'Over vijftig jaar is iedereen digital born. Analoog is dan wat voor de geschiedenisboekjes geworden.'

Foto Tim en Nynke

Tim van der Heijden is sinds 2021 universitair docent aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Binnen het internationaal project CRAFTED doet hij onderzoek naar oude film- en fototechnieken. Tussen 2017 en 2021 werkte hij als postdoc onderzoeker aan de Universiteit van Luxemburg aan een researchproject over 'experimentele media-archeologie'. Van der Heijden promoveerde aan Maastricht University op onderzoek naar de geschiedenis van de amateurfilm. Aan de Universiteit van Amsterdam rondde hij de master Media Studies cum laude af.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.