Podcast_RemcoHelms_head_large.jpg

Data: het nieuwe goud

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Overal waar je komt, laat je data achter. Of je nou incheckt op het station. Of een concertkaartje koopt via internet. Data levert bedrijven en organisaties kennis op. Maar wat kúnnen ze ermee? Hoe zetten ze gegevens in om klanten beter van dienst te zijn? Nynke de Jong vraagt het hoogleraar Informatiesystemen Remko Helms. Alles begint met bewustwording van wat je in huis hebt, zegt hij. En goed beheer. Zoals ze dat binnen de honkbalsport jaren geleden al heel goed begrepen. Hoeveel punten maakt die ene speler? Hoeveel wijdballen gooit de werper? Een Amerikaans honkbalteam gaat begin deze eeuw écht aan de slag met al die informatie. En dat eindigt als een jongensboek. Over deze wonderlijke winst, en nog veel meer gaat Over Denken met Remko Helms.

Remko in gesprek met Nynke: 'Belangrijk is om te zien wat je met data kan'.

Foto van Nynke en Remko

Remko Helms is hoogleraar Informatiesystemen aan de bètafaculteit van de Open Universiteit en lid van het facultair managementteam. Zijn onderzoek richt zich op ontwikkeling van data-analyse ter ondersteuning van bedrijfsvoering en strategie. Zo ontwikkelde Helms een quick scan om de datavolwassenheid van het mkb te meten. Hij studeerde en promoveerde aan de Technische Universiteit Eindhoven met het proefschrift Product Data Management als enabler voor Concurrent Engineering. En werkte als bedrijfsadviseur, assistent professor aan de Universiteit Utrecht en als gastonderzoeker aan de Universiteit van Melbourne.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.