Leven met water
In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?
De zeespiegel stijgt. Regenbuien worden steeds heftiger, met als gevolg: schadelijke overstromingen zoals zomer 2021 in Limburg. Wat gaan we doen tegen klimaatverandering? Hoe houden we onze voeten droog? Dave Huitema, hoogleraar Milieubeleid, en als Fries opgegroeid met water, voert je mee langs de boeiende geschiedenis van ons waterbeheer. Van de terpen in de middeleeuwen tot het inpolderen van de Zuiderzee: zie hoe ons kikkerlandje het water bedwingt! Het zorgt voor een gevoel van nationale trots, maar voor de ecologische gevolgen van waterprojecten is dan nog nul aandacht. We leefden lange tijd letterlijk met de rug naar het water toe. Dat veranderde met de Deltawerken, toen het verzet van de natuurbewegingen op gang kwam. Meer en meer proberen we nu op een milieuvriendelijke manier het water te reguleren. Klimaatverandering vraagt om een beleid waarbij mens, economie én water samenwerkt. En ja, ook jij kunt wat doen!
Dave in gesprek met Nynke: 'We zijn goed in waterbeheer in Nederland, maar ik denk dat we gewoon nog beter moeten worden'.
Dave Huitema is hoogleraar Milieubeleid aan de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit. Hij onderzoekt onder meer hoe beleidsverandering en innovatie tot stand kunnen komen. Huitema studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente waar hij ook promoveerde. Voor de Open Universiteit zit hij in het bestuur van de Nationale Onderzoekschool voor de Milieuwetenschappen (SENSE). Hij is redactielid van diverse wetenschappelijke tijdschriften waaronder 'Ecology and Society' en 'Global Environmental Change'. Daarnaast heeft hij een leidende rol in het door NWO gefinancierd onderzoek ADAPT-LOCKIN, en het Marie Curie Trainingsnetwerk NEWAVE (Next Water Governance) gefinancierd door de EU. Huitema schreef mee aan zo’n tachtig wetenschappelijke artikelen en is (mede-)redacteur van diverse wetenschappelijke boeken. Het meest recente boek is: Governing Climate Change. Polycentricity in Action?. Over de betekenis van de ideeën van Nobelprijs winnares Elinor Ostrom voor het wereldwijde klimaatbeleid.
Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.