Podcast_SvenBrinkhof_head_large.jpg

De strafbaarheid van kwade gedachten

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Al sinds jaar en dag wordt de wereld opgeschrikt door terroristische aanslagen. Nederland blijft tot nu toe gevrijwaard. Dat betekent niet dat er helemaal geen terreuracties worden voorbereid. Maar wel dat de AIVD ze voorkomt. Zoals bij Hardi N. De man die in 2018 een aanslag plant op een groot evenement in Nederland. De wapens zijn aangeschaft. En in een vakantiehuisje bereiden Hardi en kompanen hun daad voor. Tot de politie binnenvalt en de hele bende oprolt. Hoogleraar Strafrecht Sven Brinkhoff neemt je mee in de aanloop naar zo’n inval. Hoe krijgt de AIVD een mogelijke terrorist in het vizier? Wanneer ben je verdacht? Hoever mag de AIVD infiltreren in het leven van verdachten? Een gesprek over nepwapens, telefoons aftappen, infiltranten en een vakantiehuisje in Weert.

Sven in gesprek met Nynke: 'Verdachten zijn nog geen schuldigen.'

Foto van Nynke en Sven

Sven Brinkhoff is hoogleraar straf(proces)recht aan de Open Universiteit. Ook vervult hij de rol van raadsheerplaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Bosch. Als veelgevraagd analist geeft hij in de media graag uitleg over strafrechtelijke zaken die ons allemaal bezighouden, zoals het Marengo-proces. Want: 'Het strafrecht hoort niet in een ivoren toren.' Brinkhoff studeerde Nederlands recht bij de Radboud Universiteit waar hij tot 2018 lesgaf en promoveerde op onderzoek naar het gebruik van en de controle op startinformatie in het strafproces. Brinkhoff begon zijn loopbaan in 2007 bij het Openbaar Ministerie.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.