Gendergelijkheidsplan: training en capaciteitsopbouw
De OU wil een inclusieve werkomgeving bieden waarin alle (toekomstige) werknemers tot hun recht kunnen komen. Uitgangspunt is het optimaal gebruikmaken van de diversiteit van talenten op de arbeidsmarkt. Hiervoor worden verschillende maatregelen ingezet:
- Tijdens het leiderschapsprogramma voor vakgroepvoorzitters, hoofden en coördinatoren wordt aandacht besteed aan strategische personeelsplanning. HR-adviseurs ondersteunen de faculteiten en diensten bij inclusieve werving en selectie. In de komende periode wordt een aanbod aan trainingen en instrumenten opgezet om vooroordelen in werkprocessen zoals werving en selectie en communicatie te voorkomen.
- Via diverse evenementen en workshops wordt het bewustzijn over diversiteit en inclusie vergroot. Een voorbeeld hiervan zijn de activiteiten die Kerngroep vrOUw jaarlijks organiseert. Ook het UNL-programma Erkennen en Waarderen draagt hieraan bij.
- Om kennis en ervaringen te delen en verder uit te bouwen, is het van belang dat werknemers van de OU aansluiting zoeken bij regionale en (inter)nationale netwerken op het gebied van diversiteit en inclusie.
- De OU voorziet in regelingen en faciliteiten waarmee gendergelijkheid in carrièremogelijkheden gestimuleerd worden. Bijvoorbeeld door regelingen en faciliteiten die de werk-privé balans kunnen optimaliseren (zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof, ouderschapsregeling, een kolfruimte etc.) en een opvangsysteem voor signalering van ongewenste omgangsvormen (vertrouwenspersonen en ombudsfunctionaris).