OW_LevenLangLeren_17076_head_large.jpg
Food2Learn
 

Soort project: NWO
Looptijd: Januari 2014 – Januari 2019 (ongoing work)
Onderzoekers: Inge van der Wurff, Renate de Groot, Paul Kirschner, Marije Broens, Denise Hoffman, Annemarijn Weber, Clemens von Schacky, Trygve Bergeland, Roeslan Leontjevas, Maurice Zeegers

Tijdens de adolescentie is het brein nog volop in ontwikkeling. Omgevingsfactoren kunnen een belangrijke rol spelen bij deze hersenontwikkeling. Eén van deze omgevingsfactoren is voeding, in het bijzonder de omega-3 vetzuren. Met name vette vis is een belangrijke bron van omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren worden in de celwand van de zenuwcellen (o.a. in de hersenen) ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de celwand flexibeler wordt. Hoe flexibeler een celwand is, hoe makkelijker stofjes de cel in en uit kunnen. Communicatie tussen cellen bestaat uit dat uitwisselen van stofjes en is daarmee de basis van leren. Omega-3 vetzuren zouden in theorie dus bevorderlijk zijn voor de werking van de hersenen.
Het doel van het project Food2Learn was het onderzoeken van het effect van 1 jaar krillolie (rijk aan omega-3 vetzuren) slikken op de cognitie, het mentaal welbevinden en de schoolprestaties van leerlingen in 2-VMBO-TL.
Het proefschrift van Inge van der Wurff is rondom dit onderwerp reeds verschenen.

PDF Proefpersoonsamenvatting
Website Food2Learn